ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Τα 4 σενάρια για κυβέρνηση Τσίπρα – Τι ρόλο παίζουν Θεοδωράκης και Παπανδρέου
Με δεδομένο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι τελικά βέβαιο πως η Βουλή θα εκλέξει νέο πρόεδρο Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό συζητούν για την πιθανή επόμενη ημέρα στη χώρα μας.
Οι εκλογές που θα ακολουθήσουν το αργότερο έως τις 8 Φεβρουαρίου όχι μόνον θεωρούνται, αλλά και είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Αυτό που κανείς δεν γνωρίζει είναι η διαφορά από τον δεύτερο που θα είναι η Νέα Δημοκρατία υπό τον Αντώνη Σαμαρά.
Για το ξεδίπλωμα της πολιτικής ανάλυσης και των σεναρίων που την ακολουθούν το koolnews.gr λαμβάνει υπόψιν του δύο στοιχεία που τα θεωρεί αξιώματα:
- Κανείς και για κανένα λόγο δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή
- Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν πρόκειται ποτέ και με κανένα τρόπο να στηρίξει κυβέρνηση ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται έναν βουλευτή.
Από εκεί και πέρα, θεωρητικά μπορούν να συμβούν τα πάντα. Πρακτικά όμως, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να συμβούν, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο. Για παραδειγμα, υπό τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικού σκοπού καθώς οι στόχοι των κομμάτων είναι διαμετρικά αντίθετοι.
Με βάση, λοιπόν, τις δημοσκοπήσεις που υπάρχουν σήμερα επελέγησαν δύο σενάρια εκλογικού αποτελέσματος. Πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα και με τη Δημοκρατική Αριστερά εκτός Βουλής. Στο πρώτο, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μπαίνουν στη Βουλή με ποσοστό 3% και στο δεύτερο είναι εκτός Κοινοβουλίου.
Σενάριο Πρώτο
Στη Βουλή μπαίνουν επτά κόμματα. Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ που όμως απέχει 9 έδρες από την πλειοψηφία. Τις 8 από αυτές τις έχει ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ. Ακόμη κι αν δεχόμασταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάζεται για να ζητήσει τη συνδρομή του, τους λείπει ακόμη μία έδρα. Ακόμη όμως κι αν δεχθούμε ότι ο κ. Καμμένος θα έχει 9 έδρες και άρα θα υπάρχει οριακή πλειοψηφία και πάλι φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να σταθεί μια τέτοια κυβέρνηση.
Ο μοναδικός ορατός εταίρος που θα μπορούσε σε πρώτο χρόνο να βοηθήσει τον κ. Τσίπρα να γίνει πρωθυπουργός είναι το Ποτάμι με τις 18 του έδρες. Όμως, ο κ. Θεοδωράκης έχει ξεκόψει από την πρώτη στιγμή το ενδεχόμενο να αποτελέσει εταίρο σε κυβέρνηση μαζί με τον κ. Καμμένο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, άλλωστε αρκούν και με το παραπάνω οι δικές του έδρες. Μια κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι θα έχει 160 έδρες.
Το αν αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν.
Θεωρητικά, φυσικά υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Παράταξη, όπως θα λέγεται πλέον. Φαντάζει πάντως έως και απίθανο να δεχθεί ο κ. Τσίπρας συνεργασία, ακόμη κι αν υπάρξει τέτοιου είδους προσφορά.
Σενάριο δεύτερο
Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο σενάριο με το προηγούμενο με μία σημαντική διαφορά. Η Βουλή έχει έξι κόμματα καθώς οι ΑΝΕΛ δεν συγκεντρώνουν το 3%. Έτσι, οι έδρες τους μοιράζονται στους υπόλοιπους και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει έως και 144 έδρες. Του λείπουν δηλαδή 7 για την απόλυτη πλειοψηφία. Ποιος τις έχει; Μα φυσικά το Ποτάμι. Μια κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων αυτών αποκτά την άνετη πλειοψηφία των 162 εδρών.
Σενάριο τρίτο
Σε αυτό και στο επόμενο σενάριο εισάγεται ως προϋπόθεση το ενδεχόμενο ο Γιώργος Παπανδρέου να κάνει κόμμα και να κατέβει στις εκλογές [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ], κάτι το οποίο από πολλούς θεωρείται σίγουρο. Άρα, ξεκινάμε από το ενδεχόμενο η Βουλή να έχει οκτώ κόμματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα πρώτο κόμμα, αλλά πλέον έχει 135 έδρες και του χρειάζονται 16 για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Οι ΑΝΕΛ αποκλείονται αυτομάτως καθώς οι 8 βουλευτές τους δεν φτάνουν.
Υπάρχει λοιπόν, πάντα το Ποτάμι το οποίο έχει ακριβώς του 16 βουλευτές που χρειάζεται ο κ. Τσίπρας για τους 151. Υπάρχει, όμως, πλέον και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου το οποίο αρχικά επαρκεί και αυτό μόνο του με τις 17 του έδρες, αλλά μπορεί και να αθροιστεί στους 151 που έτσι γίνονται μια πανίσχυρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 168 εδρών.
Φυσικά, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι συζητήσεις οι οποίες θα προηγηθούν πριν δώσουν τα χέρια οι πολιτικοί αρχηγοί θα είναι και δύσκολες και περίεργες καθώς θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό που έβαλε την Ελλάδα στο Μνημόνιο, αυτή τη φορά για να τη βγάλει οριστικά.
Όσο, όμως κι αν αυτό φαντάζει εξαιρετικά παράδοξο υπάρχει τουλάχιστον ένα κοινό σημείο: Το δημοψήφισμα. Σε αυτό επιμένει ακόμη ο Γιώργος Παπανδρέου και σε αυτό σκέπτεται να προσφύγει ο Αλέξης Τσίπρας αν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]
Προφανώς υπάρχουν και πολλά ακόμη που τους χωρίζουν όπως και μερικά στα οποία συμφωνούν.
Σενάριο τέταρτο
Δεν έχει καμία ουσιαστική διαφορά από το προηγούμενο παρά μόνο το ότι η μη είσοδος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Βουλή αλλάζει τους συσχετισμούς των εδρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στους 137, το Ποτάμι μένει στους 16 και το κόμμα Παπανδρέου φτάνει τους 18. Όλοι μαζί τους 170, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Τσίπρας με μόνον έναν από τους δύο εν δυνάμει εταίρους έχοντας είτε 153 είτε 155 βουλευτές που θα στηρίζουν την κυβέρνηση.
Το άλλο μπορεί να συμβεί
Προφανέστατα, με μόλις τέσσερα σενάρια κανείς δεν μπορεί να καλύψει όλες τις παραμέτρους. Όπως επίσης κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι βασικές όμως παράμετροι μένουν οι ίδιες και η μόνη πραγματική ανατροπή θα είναι να κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία μόνος του κάτι που μοιάζει από εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο, ειδικά εάν κ. Παπανδρέου αποφασίσει τελικά να κατέβει με ένα νέο κόμμα στις εκλογές.
Φυσικά στην πολιτική μπορούν να συμβούν τα πάντα, το έχει αποδείξει άλλωστε και η ζωή. Όμως σε αυτή τη φάση είναι άτοπο να γίνονται σενάρια με δεδομένα εργασίας που προκύπτουν μόνον από ψιθύρους.